Osnove

Sam centar, kao i većinu znamenitosti grada, možete obići pješke. Ako se ipak odlučite da odete izvan grada, uvijek su Vam na usluzi brojni brčanski taksisti, kao i gradski prevoz koji radi do 21h. Građani Brčkog su prilično ljubazni i navikli su na dosta prolaznika, tako da će Vam uvijek izaći u susret ako su Vam potrebne instrukcije gde i šta naći.

Tokom Vašeg boravka u Brčkom, dobro bi bilo da znate:

 • poznajete službene jezike: srpski, bosanski ili hrvatski
 • Jedna od glavnih odlika Brčkog je to što je distrikt, što znači da ne pripada ni jednom od dva entiteta, već ima zasebnu vladu, sudstvo i policiju i sva tri naroda su podjednako zastupljena svim organima.
 • U Brčkom je glavna valuta konvertibilna Marka (KM), ali zbog prometnosti i blizine sa republikom Hrvatskom i Srbijom, u Brčkom se u većini lokala primaju i ostale valute, kao što su: Euro, Kuna, Dinar, Švajcarski Franak;
 • 1 Euro = 1,95KM
 • Takođe u velikoj većini lokala imate i mogućnost plaćanja karticom, ali bi bilo bolje da uvijek imate nešto novca u kešu;
 • Većina prodavnica radi do 22h, kafe barovi i restorani do 00h, dok vikendom postoji i manji broj klubova u koji se može izaći;
 • Benziske pumpe rade 24h i na nekima možete razmijeniti novac, ako Vam zatreba u kasnim večernjim satima;
 • Parkiranje motornih vozila se naplaćuje u većini grada;
 • Pozivni broj je +387/ (BiH), 049/ (Brčko);
 • Bitni brojevi telefona: Informacije 1185, Policija 122, Vatrogasna služba 123, Hitna pomoć 124;
 • TAXI služba: 1515
 • Vremenska zona: Centralno Evropsko vrijeme (GMT+1);
 • General greeting – Dobar dan
 • Please – Molim Vas
 • Thank you – Hvala
 • Goodbye – Doviđenja
 • How much does it cost? – Koliko košta?
 • Bill please – Račun molim Vas
 • Where is this? – Gdje se nalazi ovo?

Nemojte propustiti

Posjete spomenicima – u strogom centru grada se nalaze i tri spomenika poginulima u građanskom ratu u BiH od 1992 do 1995 godine. Pripadnici sva tri naroda koja su učestvovala u ratu, su podigli po jedan spomenik kao simbol sjećanja na poginule.

Prilikom posjete našem gradu, preporučujemo Vam obilazak užeg centra grada koji odiše u duhu vremena koje je odavno iza nas, vremena u kom su nikli prvi temelji modernog naselja na obalama Save i Brke.

Već na prvi osvrt, kao dragulj blista Vijećnica izgrađena 1982. god. u zagrljaju, godinu dana starijeg, hotela Posavina. Zajedno, više od jednog vijeka predstavljaju simbol ovog grada. Uzdržanim stavom svjedoče i odolijevaju vremenu, pričaju svoju priču svakom prolazniku. Dalje se, duž čitavog jezgra grada, nižu građevine kao spomenici jednog vremena.

Takođe preporučujemo laganu šetnju lijepo uređenim šetalištem uz obalu Save, koje povezuje dva najstarija nasejla u gradu. Osim besprijekornog pogleda, kao melem za oči, rijeka Sava na svojoj obali ponosno čuva i prvu Poštu sa telegrafom, otvorenu 1870. godine, prvu banku “Zemaljsku”, otvorenu 1893. godine, te Prvu nižu žensku zanatsku školu izgrađeni 1897. godine.

Nakon ove mirne šetnje i upoznavanja Brčkog, predlažemo Vam kratku vožnju do predgradskog naselja Plazulje gdje se nalazi mjesto za najbolji i najkvalitetniji odmor, renomirani restoran “Bakarni Lonac”. Osim usluge restorana, nudimo  i uslugu smještaja u našem novom objektu, hotelu “Bakarni Lonac”. Garantujemo Vam prijatan boravak u našem gradu i naravno, ono što je danas najvažnije, miran san.

Par savjeta za Vas

Šetnja obalama rijeke Save je uvijek lijep prizor, a ako se umorite, tu su uvijek klupe na kojima možete odmoriti. U ljetnom periodu je izletište Ficibajer, na obali rijeke Save, uvijek dobar izbor. Ficibajer Vam pruža sportska gledišta, klupe i stolice i prostore za roštiljanje i opuštanje sa društvom, partnerom ili porodicom, a u jutarnjim časovima uživaćete u prelijepom izlasku sunca na obalama rijeke Save. Strogi centar grada je velikim dijelom pokriven pješačkom zonom, gdje možete uvijek ugodno prošetati, a a ko odlučite da odmorite ili nešto prezalogajite, uvijek su tu Brčanski kafići, pekare i restorani na usluzi. U ljetnom periodu ćete na pješačkoj zoni često moći da uživate i u muzici uživo u nekim od Brčanskih kafe barova.

U Brčkom se nalazi dosta pumpi za vodu na kojima uvijek možete nasuti svježu vodu potpuno besplatno.

U 16h mnogu ljudi završavaju sa poslom i tada je najveća gužva u saobraćaju u gradu, pa izbjegavajte da se krećete automobilom u to vrijeme.

Ljeti se uvijek možete okupati na gradskom kupalištu Ficibajer u rijeci Savi, ali pazite na jake struje rijeke i naravno da ne otplivate do republike Hrvatske sa kojom nas upravo ova rijeka graniči.

Sve potrepštine obavite do 22h, jer nakon toga u gradu rade samo neke pekare i benziske pumpe. Brčko je bogato vjerskim spomenicima, gdje su svi dobrodošli i koje uvijek možete posjetiti.

Dan u Brčkom

09:00 – Počnite svoj dan šampionskim doručkom u restoranu “Bakarni Lonac”.
10:30 – Započnite upoznavanje grada laganom šetnjom kroz pješačku zonu, koja će Vas upoznati sa samim centrom grada. Primijetićete da se u gradu nalaze mnoge stare građevine koje datiraju još iz doba Turske i Austrougarske vladavine.
11:00 – Tokom šetnje posjetite gradsku Vijećnicu koja je izgrađena davne 1982. god. u doba vladavine Austrougarske. Danas predstavlja simbol ovog grada, zajedno sa hotelom Posavina i fontanom Mladosti koja se nalazi na istoimenom trgu u strogom centru. Vijećnicu i hotel podigao je lokalni trgovac Ali Aga Kučukalić, kao i niz objekata u samom gradu. Njegova kuća je danas kulturni spomenik i pod zaštitom je opštine, nalazi se u prigradskom naselju Kolobara.
11:30 – Moćete obići i spomenike podignute poginulima u poslednjem građanskom ratu, u Brčkom se nalaze tri takva spomenika i u samom su centru grada.
12:00 – Kao spomenik davnih vremena u neposrednoj blizini Vijećnice, stari Zanatski centar, koji datira još iz doba Turske vladavine mirno posmatra svoje nove zanatlije.
13:00 – Nakon šetnje po užem centru, predahnite uz kafu ili čaj u jednom od mnogobrojnih kafića u samom srcu pješačke zone i osjetite duh našeg prelijepog grada.
14:00 – Poslije kratkog predaha, obavezno posjetite staru, kako joj i to samo ime govori “Atik džamiju” koja se nalazi na ušću rijeke Brke u Savu. Brčacima je poznata i kao Savska džamija. Smatra se jednom od najstarijih džamija u Brčkom pa čak i u široj regiji. Prvi put se spominje još davne 1526. godine, a izgrađena je za potrebe vojnika graničara. Uništena je za vrijeme građanskog rata u BiH, ali je ubrzo obnovljena i ponovo je dobila prepoznatljiv izgled. Pod zaštitom je države i smatra se vrijednim kulturno – istorijskim spomenikom.
14:30 – Spustite se do šetališta na obali rijeke Save i uživajte u pogledu koji Vam ova lijepa rijeka pruža. Preporučujemo Vam obilazak gradskog izletišta Ficibajer, na samoj obali Save.
15:00 – Produžite i do starog Partizanskog groblja i posjetite spomenik oslobodiocima iz Brčkog iz Drugog svjetskog rata.
16:00 – Predlažemo da se obalom rijeke Save vratite ka centru grada i posjetite, jedno od najstarijih naselja, Srpsku varoš. Pored niza objekata koji datiraju iz doba Turske i Austrougarske, izdvaja se “Prva niža ženska zanatska škola”, otvorena 1897. godine, kao i zgrada Turskog konzulata koja je izgrađena 1865. godina.
16:30 – Ulaskom u samo srce ovog gradskog naselja, nailazite na pravoslavnu crkvu “Uspenja presvete Bogorodice”. Ova bogomolja vijekovima krasi ovo staro naselje, prva je pravoslavna crkva u Brčkom, tzv. “Brvnara”. Sagrađena je oko 1525. godine ali tokom Drugog svjetskog rata biva uništena. Godine 1971. je obnovljena i dobija današnji izgled i kao takva svjedoči o svom dugu i vijekovnom postojanju.
17:00 – Nakon duge šetnje i obilaska znamenitosti užeg centra grada, svratite u neki od gradskih restorana kako biste se uvjerili u pravo gostoprimstvo brčaka a i napunili energijom.
18:30 – Puni energije nastavite dalje, obavezno posjetite gradski park na čijem ulazi već duže od jednog vijeka stoji katolička crkva. Sagrađena je 1885. godine i prva je katolička crkva u Brčkom. Današnji izgled crkva je dobila 1933. godine.
19:00 – Uz slušanje cvrkuta ptica, žubora fontane u sredini gradskog parka i pogleda na crkvu, vjerujemo da ćete odboriti dušu i tijelo.
20:00 – Gradski park sa jedne strane grli Ekonomski fakultet kao i Ekonomska škola koja pored ekonomske grupe predmeta svojim brčacima nudi i smijer Turističkog tehničara. Odmah iza su takođe i Poljoprivredna i Medicinska škola. Sa druge strane gradski park grli i čuva kako brčaci vole da kažu stara kasarna ili današnji Osnovni sud Brčko distrikta BiH u čijem krugu takođe postoji prelijep park, jedna oaza mira, pa Vam savjetujemo da i tu na trenutak predahnete i slegnete utiske uz osluškivanje povjetarca koji ljulja visoke krošnje Vam osim činjenice da je nekada tu bila kasarna a danas Osnovni sud, na nekin način ulijevaju sigurnost i mir.
21:00 – Posjetu i upoznavanje grada predlažemo da završite uz ukusnu večeru i čašu kvalitetnog vina u restoranu “Bakarni Lonac” kao i uz lagane zvuke naših tamburaša koji će svojom muzikom dodatno da Vam uljepšaju i upotpune sliku našeg grada.